Jóllét Masszázs Budapest / Well-being Massage Budapest

Jóllét mindenek előtt! / Well-being first and foremost!


A masszázs rövid története

 Jóllét Massázs A masszázs rövid története: ókori Egyiptom Jóllét Masszázs A masszázs története: Kína

Amit a masszázs történetéről tudunk (zanzásítva):

A masszázs egy régi differenciált gyógymód, amit néhány évtizeddel ezelőtt ismertek el igazán, és ekkor került bevezetésre a klinikumban is. Évezredeken keresztül fejlődött, az empírikus tapasztalatoktól a tudományosan igazolt és élettanilag megalapozott módszerekig.

A masszázs az emberiség gyógyító eljárásainak egyik legrégebbi módja. Az emberiség valószínűleg már az ősidőkben is alkalmazta, megfigyelve egyes állatok viselkedését, amikor fájdalmas testrészeiket nyalogatták, nyomogatták, dörzsölték. Ezeket az ösztönös „fogásokat” feltehetőleg az ősember is alkalmazta magán.

Történetileg először Indiában, majd Egyiptomban találunk utalást alkalmazására (i.e. 5. évezred, 4. évezred), az első írásos emlékek viszont már Kínából származnak az i.e. 3. évezredből. Ezekben leírták a masszázs hatását és a kezelések menetét is. Már ők is ismerték a masszázs ún. távolhatását, amit a kezelt testrész helyétől távolabb fejt ki a szervezetben.

Euróbában az 1500-as élvektől kezdik a masszázst gyógyító célzattal használni.
A masszázs szó gyökereit a XVIII. században görög, arab és francia területeken lelhetjük fel.
A XIX. század elején Stockholmban Henrik Ling Jóllét Masszázs A masszázs története: Henrik Ling vívómester a masszázst egy tornarendszerbe építette be, és ezzel megvetette az alapját az ún. svéd tornának és masszázsnak.
Ling tanítványa volt Johann Georg Mezger Jóllét Masszázs A masszázs rövid története: Mezger amsterdami orvos is, aki 1867-ben megjelent könyvében először foglalta össze komolyan és tudományosan, amit a masszázsról tudni kell. Tőle ered a svédmasszázs elnevezés is. Német egyetemeken tartott előadásai nagy hatással voltak vezető német orvosokra, akik a masszázst fokozatosan használták fel a gyógyításban.
Ezek után indult meg ténylegesen a masszázs elméleti magyarázása, kutatása is.
1890-ben Londonban lett először az osvosképzés része.
1893-ban megjelenik Hoffa A massázs technikája c. könyve Németországban
Az ezután következő időszak kutatásai már újabb, speciálisabb masszázsfajták kifejlesztéséhez vezettek (szegment-, kötőszöveti, mély-, csonthártya masszázs stb.)

És ez a folyamat még ma is tart. Ahogy ismereteink a tudomány segítségével és a tapasztalataink által bővülnek, egyre újabb és újabb technikák fejlődnek ki. Földrészenként, kultúránként, éghajlatonként stb. más-más masszázsfajták alakultak és alakulnak ki a mai napig.

Jóllét Masszázs A masszázs rövid története: Római relief Jóllét Masszázs A masszázs rövid története: fekvő római


© Minden jog fenntartva.