Jóllét Masszázs Budapest / Well-being Massage Budapest

Jóllét mindenek előtt! / Well-being first and foremost!


SI-terápia

SI-Terápia   

Az SI-terápia (sacroiliacalis terápia) egy bizonyítékokon alapuló japán gerinckezelési módszer, melyet Dr. prof. Setsuo Hakata dolgozott ki és tökéletesített 1979-től kezdődően. Itthon és Európában csak Horváth Csaba oktathatja, aki rendületlen lelkesedéssel, professzionális gyakorlati és elméleti hozzáértéssel teszi is ezt; nagy köszönet érte. 
A kezelés az ízületi mozgástanból indul ki; javítja az ízületi tokon belüli mozgást, mint például az ízfelszínek egymáson történő csúszása, gördülése és forgása. Az ízületi tokot és szalagot kezeljük és célunk, hogy a szinoviális ízület ízfelszíni mozgását rakjuk rendbe, javítva az ezen mozgást éppen nehezítő lágyszövetek (ízületi tok és szalag) mozgási zavarát is.

SI1
Ez a kezelés kifejezetten a keresztcsont-csípőcsonti ízület (articulatio sacroiliacalis - SI) kezelése. Ez az ízület egy a testen belül is központi helyen található ún. feszes ízület, melynek nagyon fontos tartó szerepe van a járásban, az előre- és a hátrahajlásban, de az oldalhajlásban is részt vesz. A keresztcsont két oldalán található, ahol a keresztcsont ízesül a csípőcsontok hátsó részével.

Jelentőségét megértjük, ha arra gondolunk, hogy testünk fő mozgató izmai a csípőtől lefelé és felfelé is a csípőcsonttal (medencecsonttal) vannak összeköttetésben, az pedig a keresztcsonttal. A keresztcsont ugyanakkor a koponyával is összeköttetésben van elől az elülső hosszanti szalag, míg hátul a hátsó belső hosszanti szalag révén.

Kézzel mutatom az ízület vonalát a két csont között:
    

Ennél az ízületnél nagyon sokszor fordul elő ízületi működési/mozgásszavar, ennek fő tünete a fájdalom és az érzészavar. Működési zavar esetén kezelés hatására a fájdalom rögtön eltűnik vagy enyhül. Ha ízületi vagy csontot érintő degeneratív elváltozás van, akkor a fájdalom jelezheti ezt is. Ilyenkor a fájdalom diagnosztizálásához szükséges ez az SI-kezelés. 

Az SI-ízület működési zavara nagy hatással van a porckorongsérvre, a csípő ízületre, a piriformis szindrómára, az isiászra, a légzésre, de még nyelési zavarokat is okozhat.
Számos esetben a lábba lesugárzó fájdalom vagy a sántítás is megszűnik  az SI-ízület kezelése után, tehét ezek a tünetek nem jelentenek rögtön és minden esetben porckorongsérvet.

A kezelés kézzel történik lassú, finom mozgásokkal, passzív erővel. Nagyon finom, lágy és fájdalommentes kezelés.

Ellenjavallata:
helyi rosszindulatú daganat,

tbc,
csontvelőgyulladás,
előrehaladott csontritkulás,
akut csonttörés,
akut szalagsérülés,
akut ízületi gyulladás (főleg helyi),
súlyos idegi problémákkal járó porckorongsérv.


© Minden jog fenntartva.