Jóllét Masszázs Budapest / Well-being Massage Budapest

Jóllét mindenek előtt! / Well-being first and foremost!


Triggerpont terápia

Travell és Simons-féle Manuális Trigger- és Tenderpont Terápia

A triggerpontok megismeréséhez először az izomműködést kell megértenünk.
Egyetlen izomrost funkcionális egysége a szarkomer. Ez aktinokból és miozinokból (fehérje molekulák) épül fel. A normális izomműködés során ennek a két molekulának össze kell tudni kapcsolódnia, amihez az kell, hogy kalcium szabaduljon fel és legyen jelen ATP molekula is. Ez utóbbi az adenozin-trifoszfát, a fő energiaszállító, a sejten belüli energiaátvitel legkisebb egysége. Kémiai energiát szállít a sejten belül az anyagcsere során. Energiaforrás, melyből bizonyos mennyiség (átlagosan 250 g) mindig jelen van az emberi szervezetben). Amint megtörtént az izomműködés, a kalciumtermelés gátlódik, a két molekula szétkapcsolódik és nyugalmi állapotba kerül.
Sérülés, megerőltetés vagy  az izomegyensúly felborulása esetén fokozódik az adott helyen és izomszakaszon a szarkomerek aktivitása, a kalcium termelése nem áll le, ezért a kontrakció (izomösszehúzódás) nem ér véget, az érintett szakaszon a tónus fokozódik, ettől az átmenő vérkeringés csökken, az oxigén és az anyagcsere termékek szállítása elégtelenné válik. Ha nincs elegendő oxigén a szövetek között, az anaerob folyamatok beindulnak. Káros anyagcsere termékek szabadulnak fel, melyek a rossz helyi vérallátás miatt nem tudnak elszállítódni, tehát lerakódnak és irritálni kezdik a nociceptorokat, azaz a fájdalomérzékelő receptorokat. Nő az érfal áteresztőképessége, emiatt ödéma és pangás alakul ki a szövetközti térben. Ezzel tovább nő a feszülés, így a szövet energiaigénye is, amit azonban az elégtelen keringés miatt nem tud honnan fedezni. A nociceptorok a legkisebb ingerre is reagálni kezdenek, jeleket küldenek az idegrendszer felé, amely az izomtónus fokozásával reagál erre. Ez egy öngerjesztő folyamat, amely mindinkább energiakrízisbe kergeti az adott szarkomert. Így alakulnak csomókká a lazulásra képtelen izomrostok, kialakítva a fokozott érzékenységű triggerpontokat, izomcsomókat.

A triggerpontok nagyjából mindenkinél ugyanott helyezkednek el és nyomás hatására kisugárzó fájdalmat generálnak a pont környékére vagy távolabbi területekre.

Többféle csoportosításuk ismert: elhelyezkedésük szerint vannak centrális és csatlakozási triggerpontok. A centrális pontok az izomhasban vannak, a csatlakozási pontok pedig az izom-ín átmenet környékén.

A fájdalomérzet alapján megkülönböz-tetünk aktív (akut) és passzív (látens) pontokat. Az aktív pont felfokozott érzékenységű, akár külső hatás nélkül is adhat fájdalmat a kisugárzási területen nyugalomban és mozgás közben is. A látens pontnál csak direkt nyomásra váltható ki a kisugárzó fájdalom.
Az a pont, mely nem indukál kisugárzó fájdalmat, az kezdetleges triggerpont, amit tenderpontnak hívunk. Csak helyi fájdalom jellemzi.

Ahol triggerpont alakult ki az izomszövetben, ott az izom megnyúlási és megrövidülési képessége romlik, az izomtónus csökken vagy fokozódik. Diszkomfortérzés, izommerevség, gyulladást utánzó tünet jöhet létre. A triggerpontok felerősíthetnek már meglévő diszfunkciókat és imitálhatnak máshonnan jövő fájdalmakat is.

A triggerpontok kezelése során célunk az lesz, hogy külső nyomással hassunk a tónusszabályozó receptorokra, gyorsan csökkentsük a szöveti tónust a görcsölt régióban. Ezzel javulni fog a helyi vérkeringés, csökken a kötőszöveti feszülés, megfelelő szintre nő az oxigénellátás, csökken és megszűnik a helyi és a kisugárzó fájdalom.

A terápiát szükség esetén beépítem a svéd- és gyógymasszázs kezelésekbe, így lesz a leghatékonyabb.

Triggerpontok kialakulásának okai:
akut és krónikus túlterhelés
direkt trauma
ízületi gyulladás
stressz
más triggerpontok
alsó végtagi hosszkülönbségek, statikai viszonyok megváltozása
ízületi blokkok (skoliózis)
vitaminhiány, ásványi anyag hiány, vérszegénység, köszvény, krónikus fertőzések, gyenge immunrendszer

Mikor javasolt a manuális trigger és tenderpont terápia?
túlfeszült/túlterhelt izomzat,
letapadt izomzat,
izomegyensúly megbomlása,
kisugárzó fájdalom,
arc-, fog-, fejfájás
és további, nehezen felderíthető hátterű fájdalmak esetén

Kontraindikációk:
immobilitás
érzészavar
friss műtéti sebek (a nyomás helyén ne legyen szöveti szakadás)
tele gyomor
pszichiátriai beteg (nem együtműködő)

vérhigító szedése (Aspirin nem ellenjavallt, de injekció igen)
féloldali bénulás
szívinfarktus után
pánikbeteg

Relatív kontraindikáció:
osteoporózis (csak lágyrész csípéssel kezelhető, csontra nem nyomhatunk)
visszeresség a kezelendő területen

fájdalomcsillapító szedése


© Minden jog fenntartva.